Jutndel Logo

In  2014 is Jutndel opgericht als hobby brouwerij aan de Kloosterstraat  in het dorp Ruinen.  Ons doel hierbij was en is om het dorp Ruinen een eigen bier te geven en dat is gelukt!

Image Alt

De Brouwerij

Ons brouw lokaal

In ons brouwlokaal brouwen we met een Speidel Braumeister installatie. We hebben de beschikking over twee brouwketels ( 500 l en  50 l). We brouwen in deze ketels verschillende type bieren van zowel hoge als lage gisting. Het brouwlokaal is gasloos en de ketels  werken op groene stroom van de zonnepanelen op het dak.

In de vergistingsruimte hebben we een vergistingstank van 50 en 650 liter staan. Hierin vergist ons bier 3 weken. Voorts staat er een mengtank van 550 liter waarin het bier wordt gepompt en nog iets suiker wordt toegevoegd voor de hergisting op fles. Vanuit de mengtank pompen we het bier naar de bottelinstallatie.

Naar de toekomst toe willen we proberen alle ingrediënten uit de streek te betrekken.

Tot nu toe gebruiken we ons Drentse water en hop uit eigen tuin. Mout en gist betrekken we (nu nog) van de groothandel.

 

Onze hoptuin

Ons bier wordt gebrouwen met hoofdzakelijk eigen hop.

De hop wordt geteeld in onze hoptuin naast de brouwerij. Hiervoor hebben we in het begin gebruik gemaakt van een buizenconstructie waar we een twintigtal planten konden telen.

De aanschaf van onze nieuwe brouwinstallatie betekende ook dat we onze hoptuin moesten uitbreiden. We kregen de mogelijkheid om de hopplanten en materialen van Cor van der Berg uit Dwingeloo over te nemen. Hierdoor hebben we inmiddels 5 rijen hop met elk 24 planten toegevoegd. We gebruiken hoofdzakelijk Hallertau Herzbrucker hop omdat deze zowel als bitter- als aromahop is te gebruiken. Afhankelijk van de receptuur worden ook nog andere hopsoorten gebruikt die we via onze leverancier betrekken. De Duitse teelwijze maakt het ook mogelijk om de oogst machinaal te verwerken. Hiervoor hebben we in 2023 gebruik mogen maken van de installatie van Noordnederlandsehop. In 2024 zal de tuin nog met 2 rijen extra worden vergroot. Het onderhoud van de tuin vindt plaats onder de bezielende leiding van Cor in samenwerking met Oranjeborg (locatie De Wolden)

Bottelen en etiketteren

3 weken na een brouwsessie gaan we de flesjes labelen en afvullen. De ochtend bestaat uit het reinigen en spoelen van de afvullijn en daarnaast ook het overhevelen van het bier van de gisttank naar de mengtank. In de mengtank voegen we nog een beetje suiker toe aan het bier waardoor we het hergisten op de fles stimuleren. Hergisting op de fles zorgt voor ongeveer een half procent alcohol en de sprankeling in het bier. Vanuit de mengtank gaat ons bier naar de afvullijn.

Door de flesjes eerst te vullen met koolstofdioxide en daarna ons bier drukken we alle zuurstof uit de flesjes en voorkomen we oxidatie of muf bier. Na het afvullen schuift het flesje door naar het volgende station waar er handmatig een kroonkurk opgeperst wordt.

Als alle flesjes gevuld zijn worden ze in een klimaatruimte geplaatst waar de eerdergenoemde hergisting plaatsvind. Na 6 weken worden deze flesjes, na een grondige smaaktest, dan eindelijk voorzien van een etiket en verpakken we ze in dozen van 24 stuks. Omdat we uitstraling en onze afkomst ook belangrijk vinden hebben we het Ruiner Wapen terug laten komen in ons etiket. Evenals de twee paarden (Ruinen) aan weerszijden van het Ruiner Wapen.

Proeflokaal

Voor de toekomst hebben we ook een proeflokaal gepland. We zijn van plan om hier in de loop van 2024 mee te gaan beginnen, dus het ontvangen van groepen laat nog even op zich wachten. We laten via social media weten wanneer het proeflokaal gereed is. De mogelijkheden en een reserveringsformulier komen daarna op deze plaats op de site.